9 tips voor een slim kerstmenu

12-12-2023

Tips voor een slim & rendabel kerstmenu

Kerstmis is een van de drukste seizoenen voor de horeca en biedt veel kansen voor een goede omzet aan het einde van het jaar. Jouw gasten komen graag genieten van heerlijk eten en elkaars gezelschap. Als horecaondernemer wil je jouw gasten verwennen met een feestelijk aanbod, zonder te veel stress in de keuken en zonder je winstmarges uit het oog te verliezen. Met convenience producten en een goede voorbereiding kan je eenvoudig tijd, geld en energie besparen zodat je zowel je gasten, personeel als je financiën tevreden stelt! Ontdek onze tips voor een slim en rendabel kerstmenu!

#1 Seizoensaanbiedingen

Zorg ervoor dat je op tijd de benodigde ingrediënten voor je kerstmenu inkoopt. Dit voorkomt last-minute stress en stelt je in staat om gebruik te maken van seizoensgebonden aanbiedingen. Ze zijn smaakvoller, duurzamer en meestal goedkoper. Denk aan wintergroenten zoals pompoen, pastinaak en spruitjes.

#2 Foodcost berekenen

Voordat je de prijzen voor je kerstmenu bepaalt, is het essentieel om de foodcost te berekenen. Op basis van deze berekening kun je de juiste prijzen instellen om winstgevend te blijven. We helpen je graag op weg met onze gratis foodcost calculator. Download de calculator en ontvang hem direct in je mailbox!

#3 Goede voorbereiding

Om kostbare minuten te besparen is het belangrijk om alles goed te organiseren in de keuken. Bekijk wat jouw keukenteam al kan voorbereiden van de gerechten en zorg voor een opgeruimde keuken. Train jouw personeel om alles op een vaste plek te leggen en tussendoor te poetsen en organiseren. Dit scheelt enorm in handelingen en stress tijdens piekmomenten.

#4 Eenvoudig, maar indrukwekkend

Kies gerechten die indrukwekkend zijn, maar niet te complex om te bereiden. Elegante presentatie en smaakvolle combinaties zijn vaak belangrijker dan ingewikkelde kooktechnieken.

#5 Gemaksproducten om tijd te besparen

Win tijd in de keuken door te kiezen voor slimme, convenience producten te gebruiken. Zo kun je versheid en snelheid garanderen, zonder in te leveren op kwaliteit. Denk aan het Pastridor bake-off brood of zoete assortiment met ultrakorte afbaktijden, producten die enkel ontdooid hoeven te worden of producten die al voorgesneden zijn. Efficiëntie en kwaliteitsbewaking gegarandeerd.

#6 Overlappende ingrediënten

Kies voor een kerstmenu met gerechten die overlappende ingrediënten delen om voorraadbeheer te vergemakkelijken. Gebruik veelzijdige seizoensingrediënten in verschillende gerechten of verwerk bijvoorbeeld de bouillon waar een kalfsvitello in gaart ook in een ander gerecht. Zorg voor een goede balans tussen smaken en texturen in het menu door verschillende bereidingen. Combineer hartig en zoet, zacht en knapperige voor een gevarieerde ervaring.

#7 Kleiner menu aanbieden

Hoewel je misschien uit wilt pakken met een uitgebreid kerstmenu, is een compactere selectie van gerechten een stuk voordeliger. Een kleiner menu zorgt voor minder inkopen, minder foodwaste en minder druk op de keuken waardoor je sneller jouw gerechten kunt serveren. Jouw gasten zullen de exclusieve kwaliteit boven de kwantiteit waarderen.

#8 Keuze van de chef

Stuur de keuzes van jouw gast naar gerechten met hoge marges door exclusieve kerstmenu’s aan te bieden. Ga bijvoorbeeld voor een kerstmenu van de chef met aantrekkelijke prijzen.

#9 Upselling

Verhoog je omzet door bij ieder gerecht bijpassende dranken aan te bieden. Denk aan een selectie van hoogwaardige wijnen en of pak extra uit met speciale, seizoensgebonden cocktails en mocktails. Denk aan warme cider, kruidige cocktails en feestelijke champagnecocktails.

Download onze gratis Winter Special

Benieuwd naar nog meer winterse tips en recepten? Ontdek de hartverwarmende smaak van de winter in onze gratis Winter Special! Met handige tips voor een feestelijk kerstmenu, tips voor je wintermenu en 8 winterse recepten om mee aan de slag te gaan. Download de gids & ontvang hem direct in je mailbox.

DOWNLOAD DE WINTER SPECIAL

MEER INSPIRATIE

6 TIPS VOOR EEN AANTREKKELIJK ONTBIJTBUFFET

Ontdek meer

ZAKELIJK VS. LEISURE. HET VERSCHIL IN BUFFET

Ontdek meer

Het geheim achter een winstgevend ontbijtbuffet

Ontdek meer

6 tips voor een succesvol wintermenu

Ontdek meer